Amalan Gaya Hidup Sihat: Kesan Mengabaikan Piramid Makanan
Tabiat
makan yang buruk termasuk terkurang atau terlebih makan , tidak mempunyai cukup
makanan yang sihat kita perlu setiap hari, atau memakan terlalu banyak jenis
makanan dan minuman yang rendah serat atau tinggi lemak , garam dan gula. Tabiat
makan yang tidak sihat boleh menjejaskan pengambilan nutrien kami, termasuk
tenaga, protein , karbohidrat , asid lemak , vitamin dan mineral serta serat
dan cecair.
Bagaimanakah pemakanan yang tidak seimbang kesan kepada kita?
Pemakanan
yang tidak seimbang boleh menjejaskan kesihatan kita seharian dan kesejahteraan
dan mengurangkan keupayaan kita untuk menjalani kehidupan yang menyeronokkan
dan aktif.
Dalam
jangka pendek , pemakanan tidak seimbang boleh menyumbang kepada tekanan,
keletihan dan keupayaan kita untuk bekerja, dan dari masa ke masa , ini boleh
menyumbang kepada risiko mendapat beberapa penyakit dan masalah kesihatan lain
seperti:
Berat
badan berlebihan atau obes
Walaupun
mungkin ada beberapa faktor genetik yang terlibat , tetapi sebab-sebab utama
mengapa ramai daripada kita menghadapi masalah berat badan berlebihan adalah
makan makanan yang terlalu banyak atau makan makanan ringan tanpa kawalan.
Selain itu, makan makanan atau minuman yang tinggi kandungan tenaga ( kilojoule
).
Tekanan
darah tinggi
Pengambilan
garam dan natrium yang tinggi serta pengambilan kalium rendah disebabkan oleh
tidak makan buah-buahan yang cukup dan sayur-sayuran dan pengambilan alkohol
yang berlebihan boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi .
Kolesterol
tinggi
Makan
terlalu banyak lemak tepu meningkatkan tahap kolesterol. Walau bagaimanapun ,
kajian telah menunjukkan bahawa mengurangkan lemak tepu dan menggantikannya
dengan makanan sehari-hari yang mengandungi lemak lebih tak tepu boleh
mengurangkan tahap kolesterol.
Diabetes
jenis -2
Diabetes
jenis 2 berlaku apabila pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau
sel-sel tubuh menjadi kebal kepada insulin. Insulin adalah hormon yang
dihasilkan dalam pankreas yang membolehkan glukosa (gula) untuk meninggalkan
aliran darah dan memasuki sel-sel untuk digunakan sebagai bahan api. Kajian
telah menunjukkan bahawa makan diet makanan yang tinggi kalori , makanan halus
dan minuman, seperti soda atau jus buah-buahan, serta makan buah-buahan mentah, sayur-sayuran, dan
bijirin penuh yang terlalu sedikit boleh meningkatkan risiko penyakit diabetes
jenis 2.
Rujukan :
Faridah
Abdul Rashid. (2009). Pemakanan seimbang untuk remaja. Kuala Lumpur: Dewan
Bahasa dan Pustaka.
Kredit :
Muhammad
Amir Mirza Bin Md Yazid. (2019). Intitut Pendidikan Guru Kampus Bahasa
Antarabangsa. Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan. Bahasa Melayu
(A), Ambilan Jun 2019.
No comments:
Post a Comment